Sokken stoppen zoals vroeger
04 februari 2023 
6 min. leestijd

Sokken stoppen zoals vroeger

Sokken stoppen lijkt tegenwoordig bijna een oude ambacht. Terwijl het eigenlijk helemaal niet moeilijk is. Je kunt natuurlijk nieuwe sokken kopen, maar het stoppen van je sokken is vaak net iets goedkoper. Daarnaast vinden veel mensen het ook leuk om iets te maken, het kan je dus ook een trots gevoel gegeven. Daarom zeggen wij, geef het eens een kans. Het ergste wat er kan gebeuren, is dat het niet lukt. Je kunt altijd nog nieuwe sokken kopen.

Je hebt slechts 3 dingen nodig om je sokken te stoppen. Omdat je zo weinig nodig hebt is het stoppen van je sokken erg goedkoop. Je kunt zowel katoenen als wollen sokken stoppen. Je hebt de volgende materialen nodig:

 1. Lange naald. Bij voorkeur met een scherpe punt
 2. Wol/draad
 3. Stoppaddenstoel

Sokken stoppen doe je met een stoppaddenstoel

Zoals we al zeiden is het stoppen van sokken eenvoudig. Het proces bestaat uit vier eenvoudige stappen. We nemen je daarom ook stap voor stap mee.

Stap 1: de stoppaddenstoel

Pak je stoppaddenstoel en trek de sok binnenstebuiten met het gat naar over de paddenstoel.

Sok over een stoppaddenstoel

Stap 2: beginnen met het stoppen van je sokken

Pak je naald en draad. Begin een aantal steken onder het gat, zodat je voldoende kracht hebt om de stop stevig dicht te maken. Begin in een hoek en steek het draad van onder naar boven en van boven naar onder, totdat het gat bedekt is. Trek het draad niet te strak aan. Zo voorkom je dat de sok opnieuw stuk gaat. Maar wel stevig genoeg zodat de sok nog fijn blijft zitten. 

Maak horizontale steken

Stap 3: dicht weven van de sokken.

Weef nu horizontaal van links naar rechts en van rechts naar links totdat het gat gedicht is. Zorg ervoor dat je vaak genoeg heen en weer gaat om de stop stevig te maken, maar trek het draad niet te strak aan. Zo houdt je een goede pasvorm!

Werk je sok netjes af

Stap 4: uiteinden netjes wegwerken

Om de stop af te maken is het netjes wegwerken van de draden een must. Weef daarom nog één laatste keer 1-3 keer heen en weer om de draden netjes weg te werken. Dit zorgt ervoor dat je stop netjes en afgerond is.

Gefeliciteerd! Je hebt zojuist succesvol je sok gestopt!

Een vraag die wij vaak krijgen: “kun je sokken stoppen met een naaimachine?”. Het antwoord? Ja je kunt het gat in je sok prima dicht naaien. Let er alleen wel op dat je op dat moment de uiteinden van het gaat naar elkaar toe trekt om je sok te naaien. Let er ook op dat het niet de meest praktische manier is. Doordat je de uiteinden naar elkaar toe trekt verandert de pasvorm van je sok. Ook voel je vaak de naad na het naaien. Niet erg prettig tijdens het lopen dus. Ons eerlijke advies? Pak zelf een naald en draad en ga lekker je sokken stoppen. Je behoudt niet alleen de goede pasvorm van je sokken, maar je bent ook nog eens lekker creatief bezig.

In plaats van het steeds opnieuw stoppen van je sokken, kun je ook preventief handelen. Met deze tips voorkom je gaten in je sokken:

 1. Zorg ervoor dat je schoenen niet te strak zitten.
  Wanneer je schoenen te strak zitten, kan dit zorgen voor extra spanning op je sokken. Dit zorgt ervoor dat ze sneller slijten.
 2. Maar… draag ze ook niet te los.
  Wanneer je in je schoenen gaat glijden, dan slijten je sokken sneller door de wrijving die er ontstaat.
 3. Sokken wassen volgens de wasvoorschriften.
  Was je je sokken niet op de juiste wijze? Tja… dan is de kans groot dat de stof sneller slijt dan anders.
 4. Trek je sokken niet te hoog op.
  Als je je sokken bij het aantrekken hoog optrekt, dan rek je de sokken helemaal uit. Dit is niet goed voor de stof. Je sok verliest hierdoor zijn pasvorm.
 5. Zorg dat je teennagels geknipt zijn.
  Eén van de meest voorkomende gaten, zijn gaten bij je tenen. Vooral bij de grote teen komt het vaak voor dat je sokken kapot gaan. De boosdoener? Ongeknipte teennagels. Deze zijn vaak zo scherp dat ze je sokken kapot maken. Goed knippen is dus niet alleen schoon, het bespaart je ook nog eens geld.
 6. Koop stevige sokken.
  In sokken zit veel kwaliteitsverschil. Wanneer je sokken koopt, zorg er dan voor dat je goede kwaliteit sokken koopt.

Conclusie

Jij kunt nu niet alleen je sokken stoppen, maar je weet ook nog eens hoe je gaten in je sokken kunt voorkomen. Met deze eenvoudige tips doe jij nog veel langer met je favoriete paar sokken.

Ben je echt toe aan nieuwe sokken? Kijk dan eens op sokkenkopenonline.nl

Deze blog legt uit hoe je sokken op de juiste manier kan wassen en hun levensduur kan verlengen

Over de schrijver
Al sinds 2004 expert in beenmode. Met veel passie onderneem ik al jaren in de sokken markt en weet ik precies waar de consument het meeste voordeel bij heeft.
Reactie plaatsen